Historie

‘Met een eigen landgoed aan de IJssel schaart u zich in een lange rij van illustere voorgangers die een landgoed stichtten. In navolging kunt u in Nieuw Bellinkhof uw landgoed met een eigen naam aanduiden.’

1

De Haere — Als Sallandse havezate gaat de geschiedenis van De Haere terug tot in de late middeleeuwen. Hier woonden bekende Sallandse geslachten als Van Oldeneel, Van Coevorden en Van Suchtelen. In 1999 zijn het kasteel en het park in oude luister hersteld. Stichting IJsselland houdt er kantoor.

2

Natuurderij Keizersrande — Een modern biologisch-dynamisch melkveebedrijf op een landerij met belangrijke taken in natuurbeheer, watermanagement, recreatie en educatie. Het bedrijf werd geopend in 2013, beslaat 170 ha en is gelegen in de Keizers- en Stobbenwaarden.

3

Landgoed Nieuw Rande — 155 hectare met een landhuis (Rijksmonument) en een landschapspark ontworpen door D.J. Zocher. Hier woonde Duymaer van Twist, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië tussen 1851 en 185, prominent aanwezig in het boek 'Max Havelaar' van Multatuli. De liberaal Thorbecke, grondlegger van de Nederlandse grondwet, was hier vaak te gast.

4

Landgoed de Fliert — Toekomstig landgoed tussen Nieuw Bellinkhof en het beekdal van de Fliert. De natuur- en landschappelijke waarden van het beekdal worden versterkt.

5

Landgoed De Kleine Barchel— Jong landgoed aan de Wilpsedijk van ruim 5 hectare. Het landhuis dateert uit de jaren dertig. Het omvat een volgroeid bosperceel met eiken, een jong bosperceel en weilandjes.

6

Landgoed De Poll — Het landgoed van bijna 900 hectare - strekt zich uit langs de Ijssel. Het telt veertien grote hoeves en bijna even veel kleine boerderijtjes. Eigenaar Barones Van Lynden liet het landhuis enige jaren geleden restaureren in een schitterend fraai parklandschap, dat is opengesteld voor publiek.

7

't Schol met de Mars en Bolwerk — Stichting IJssellandschap beheert hier 300 hectare landerijen, grotendeels in de uiterwaarden, met drie boerderijen. Landgoed 't Schol werd in 1845 gesticht. Het landhuis was decor in de film 'A bridge too far'. Na een brand werd het huis door een particulier gekocht en volledig gerestaureerd.

8

Landgoed De Lathmer — Landhuis, landgoed en voormalig kasteel ten zuidwesten van Wilp. Het kasteel werd in 1911 verwoest door brand. Het monumentale huis werd weer volledig nieuw opgebouwd. Het landgoed is in gebruik Stichting Zozijn.

9

Buitenplaats Groot Noordijk — Vrij toegankelijk landgoed met buitenhuis, in de 18de eeuw gesticht.